Unieke glutenvrije en lactosevrije stroopwafels met een heerlijke smaakbeleving!

Recepten van consumenten en bloggers

Gluten- en lactosevrije kookkunst

Glutenvrije & Lactosevrije Stroopwafeltaart met stroopwafels van Stroopwafel Uniek

Eerder maakte ik al eens gluten- & lactosevrije panna cotta met stroopwafels van Stroopwafel Uniek. Maar er is veel meer mogelijk met stroopwafels.

Daarom kreeg ik de vraag van Stroopwafel Uniek of ik nog een recept wilde ontwikkelen voor hen. En dat is deze heerlijke stroopwafeltaart geworden.

Ingrediënten: (voor taart van 20 cm doorsnede)

Voor de bodem:

– 2 bakjes stroopwafelkruimels

– 50 gram plantaardige boter

Voor de vulling:

– 500 gram lactosevrije kwark

– 200 ml lactosevrije slagroom

– 2 zakjes vanille suiker

– 2 theelepels suiker

– 4 stroopwafels

– 10 blaadjes gelatine

– bakje koud water

– 4 eetlepels water

Voor de decoratie:

– 200 ml lactosevrije slagroom

– 2 theelepels suiker

– 1,5 zakje klopfix

– 3 stroopwafels

Overige materialen:

– 1 springvorm 20 cm

– bakpapier

– mixer

– beslagkommen

– spuitzak

Bereidingswijze:

– We gaan beginnen met de bodem. Bekleed een springvorm met bakpapier. Hak de stroopwafelkruimels fijn. Smelt de boter en voeg deze toe aan de stroopwafelkruimels.

– Strooi het kruimelmengsel op de bodem van de springvorm en druk deze stevig aan. (dit gaat het makkelijkste met de achterkant van een lepel)

– Zet de springvorm even in de koelkast zodat de bodem al wat stevig wordt.

– Nu gaan we verder met de vulling van de taart.

– Leg de velletjes gelatine in het bakje koud water en laat deze ongeveer 10 minuten staan.

– Doe de kwark in een kom en roer hier de vanillesuiker door.

– Klop in een andere kom de slagroom lobberig met de suiker.

– Schep de slagroom door de kwark en mix alles op een lage stand kort door elkaar.

– Snij de stroopwafels in kleine stukjes.

– Breng de lepels water aan de kook en zet daarna meteen het gas uit. Los de gelatine al roerend op. Laat deze even kort staan.

– Giet de gelatine door het mengsel.

– Roer vervolgens de stroopwafelstukjes door het mengsel.

– Giet het mengsel in de springvorm en laat deze 5 uur in de koelkast opstijven.

– Als de taart stijf is kun je voorzichtig de springvorm verwijderen en gaan we verder met de decoratie.

– Verkruimel 2 stroopwafels. En snij 1 stroopwafel in stukjes.

– Klop de slagroom met de klopfix en suiker stijf.

– Spuit rondom toefjes slagroom op de taart.

– Strooi de stroopwafelkruimels in het midden van de taart.

– Leg op elk toefje slagroom een stukje stroopwafel.

Eet smakelijk!

Zie Remke’s blog!

Gluten- en lactosevrije kookkunst

Glutenvrije en lactosevrije “panna cotta” met stroopwafels van Stroopwafel Uniek

Als je denkt dat stroopwafels alleen voor bij de thee of koffie zijn, heb je het mis. Stroopwafels doen het ook prima in een toetje, zoals bijvoorbeeld deze glutenvrije/ lactosevrije panna cotta met stroopwafels.

Ik gebruikte de stroopwafels van Stroopwafel Uniek, omdat deze een unieke karamel smaak hebben en dit past erg goed bij dit toetje.

Ingrediënten: (voor 4 personen)
Voor de panna cotta:
– 500 ml lactosevrije slagroom
– 4 blaadjes gelatine
– 50 gram suiker
– 1,5 theelepel vanille suiker
– 4 stroopwafels (ik gebruikte de stroopwafels van Stroopwafel Uniek)

Voor de topping:
– 2 stroopwafels (ik gebruikte wederom de stroopwafels van Stroopwafel Uniek)
– Karamelsaus (recept vind je hier)

Bereidingswijze:
– Laat de blaadjes gelatine 10 minuten weken in een schaaltje koud water.
– Breng in een pannetje de slagroom aan de kook.
– Voeg de suiker en vanillesuiker toe en roer tot de suiker is opgenomen.
– Haal de pan van het vuur.
– Knijp de gelatine uit en voeg deze bij het slagroom mengsel. Blijf roeren tot de gelatine is opgelost.
– Snij 4 stroopwafels in kleine stukjes en verdeel deze per glas over de bodem.
– Schenk hier voorzichtig het slagroom mengsel over.
– Laat de glazen afkoelen tot het mengsel lauwwarm is.
– Dek ze vervolgens af en zet ze minimaal 3 uur in de koelkast.
– Je kan nu de karamelsaus maken, zodat deze nog even kan afkoelen. Het recept vind je hier.
– Giet een laagje afgekoelde karamelsaus over elk glaasje
– Snij de 2 stroopwafels in kleine stukjes en verdeel deze over de glaasjes.

Eet smakelijk!

Zie Remke's blog!